Alle norske byer og kommuner er invitert til å konkurrere om å bli "verdensmester" i smarte klimaløsninger og bærekraftig utvikling.
Neste år blir Earth Hour mer enn å slukke lyset en time, lørdag 23. mars mellom klokka 20.30-21.30. Sammen med kommuner i seks andre land er norske kommuner invitert til å delta i Earth Hour City Challenge. Jeg oppfordrer kommuner i hele landet til å melde seg på. Det hadde vært utrolig gøy og inspirerende å se en norsk kommune på seierspallen.
Støtte fra Klif
WWF Norge står bak Earth Hour City Challenge her i landet. Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) og Kommunenes Sentralforbund (KS) slutter opp om initiativet. Konkurransen er en gylden anledning for kommunesektoren til å formidle alt det spennende og viktige arbeidet kommunene gjør for å redusere klimagassutslipp og utvikle bærekraftig lokalsamfunn. Det kan både inspirere andre kommuner til å gjøre det samme, og det kan øke folks engasjement for klimasaken.
Inviterer: Fra venstre administrerende direktør i KS, Sigrun Vågeng, Generalsekretær Nina Jensen i WWF og Ellen Hambro, direktør for Klif. Foto: Ivan Tostrup, WWF Norge.
Kommunene viktig
Kommunene spiller en nøkkelrolle i arbeidet med å få ned klimagassutslippene. De planlegger boligbygging, transportløsninger for mennesker og gods, samt energiforsyning til private og offentlige bygg med mer.
Det skjer allerede veldig mye bra på klimafronten i mange kommuner, men likevel gjenstår det mye dersom vi skal utvikle et samfunn med bortimot null utslipp fra fossile energikilder.
Total forvandling: Miljøpakken for transport i Trondheim skal gi bedre hovedveinett, kollektivtilbud og bedre forholdene for de som går og sykler. Sånn kan for eksempel Olav Trygvassonsgate forvandles. Illustrasjon: Miljøpakken.
Utvikling mot et 100 prosent fornybart energisystem innen 2020 er hovedtema for Earth Hour City Challenge. Utvikling av klimasmarte løsninger er derfor noen av kriteriene deltakerne av bykampen vil bli vurdert etter.
Folk kan nominere og stemme
Konkurransen vil gå i flere trinn. Allerede nå kan du og jeg være med å nominere kommuner.
Mot slutten av året skal fem finalister velges ut i hvert av de seks landene, Norge, Sverige, USA, Canada, Italia og India. Av disse blir det kåret en nasjonal vinner i hvert land, samt en internasjonal Earth Hour Capital. I tillegg til dette får innbyggerne mulighet til å stemme på sine favoritter og markere hvilke miljø- og klimatiltak de synes er viktigst (peoples choice).
Markert og hedret
I februar vil en internasjonal ekspertjury velge en Earth Hour by blant finalistene i hvert land og en global Earth Hour by. Juryen vil få hjelp av det internasjonale konsuletselskapet Accenture.
Målet for Earth Hour City Challenge i Norge er å vise fram norske kommuner som forbilder og løfte fram gode eksempler for en klimasmart og bærekrftig utvikling av byer og kommuner.
Vinnerne blir hedret og markert.
Sverige først ute
I fjor arrangerte WWF Sverige sin egen bykamp. Over 20 svenske kommuner deltok. På et arrangement i Stockholm ble vinnerne presentert.
And the winner is: Malmö ble kåret til Earth Hour Capital for sitt strategiske lederskap for bærekraftig byutvikling. Malmöordfører Ilmar Reepalu sammen med kong Carl Gustaf. Kommunene Boktkyrka og Södertälje fikk hederspriser. Foto: Germund Sellgren WWF Sweden.
Dårligere enn svenskene kan vi vel ikke være? Fristen for kommunene å melde seg på er 19.november.
Lykke til!
Ellen